Maailmassa on 6 oikeasti hyvää joululaulua, nämä

Joululaulut ovat lähtökohtaisesti niin kuin Doctor Pepper USA, toiset tykkää, toiset ei. Tai siis, jotkut tykkää NIISTÄ KAIKISTA, jotkut eivät NIISTÄ MISTÄÄN. Mut on olemassa myös universaalisti hyviä jouluaiheisia biisejä, eli niitä, joita voi kuunnella muulloinkin kuin juhlasesongin aikana. Ei tosin kovin monta, jopa oikeastaan aika vähän.

Nimittäin kuusi kappaletta.

Tässä ne ovat, paremmuusjärjestyksessä.

6. The Ronettes: Sleigh Ride

60-luvun alun tähtituottaja, Wall of Soundista tutuksi tullut Phil Spector kokosi vuonna 1963 oman tallinsa hittiartistit yhteen joulualbumia nauhoittamaan. Mukana olivat muun muassa The Crystals, The Ronettes, Darlene Love ja Bob B. Soxx and The Blues Jeans. The Phil Spector Christmas Album sisälsi ajanmukaisesti svengaavia tulkintoja klassisista joululauluista, mutta se julkaistiin epäonnisesti samana päivänä, jolloin John F. Kennedy ammuttiin, mikä lienee yksi syy levyn floppaamiseen. Albumi nousi jouluklassikoksi vasta 70-luvulla, jolloin se julkaistiin uudelleen The Beatlesin perustamalla Apple-levymerkillä.

5. The Ramones: Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)

Joey Ramone kirjoitti Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonightin) The Ramonesin vuonna 1989 ilmestyneen Brain Drain –albumin bonuskappaleeksi. Pahaenteisestä nimestään huolimatta 50-luvulle nyökkäävä jouluralli ei kerro perheväkivallasta, vaan muistuttaa rakkauden tärkeydestä juhlapyhien aikaan.

4. James Brown: Santa Claus Go Straight to the Ghetto

60-luvun lopun poliittinen ilmapiiri inspiroi myös joululaulujen kirjoittajia. Vuonna 1968 soulin kummisetä James Brown kehotti joulupukkia muistamaan myös slummien lapsia, eli heitä, joiden joukkoon hän itsekin oli aikanaan kuulunut: Tell him James Brown sent you / And go straight to the ghetto / You know that I know what you will see / ’Cause that was once me.

3. The Housemartins: Caravan of Love

Kristinuskoa ja marxilaisuutta lauluihinsa sekoittanut The Housemartins julkaisi jouluna 1986 singlen Caravan of Love, josta on tullut yksi joulunajan soitetuimmista kappaleista Briteissä, vaikka se ei suoranaisesti olekaan joululaulu. Ilman säestystä tulkittu rakkauden ylistys on kuuluisa myös humoristisesta kirkossa kuvatusta musiikkivideostaan.

2. Elvis Presley: Santa Claus Is Back In Town

Jos pelkkä Elviksen lanteenkeikutus oli liikaa 50-luvun konservatiiviselle Amerikalle, hänen tulkintansa klassisista joululauluista vasta saivatkin sensuuriherkkien patriarkkojen kulmat kurttuun. Elvis ei moisesta välittänyt, vaan tulkitsi vuonna 1957 ilmestyneelle Elvis’ Christmas Albumille White Christmasin ja Silent Nightin kaltaisia joulustandardeja. Levyn kirkkain helmi on vahvasti seksuaalissävytteinen Santa Claus Is Back In Town, jossa pukki saapuu tyttönsä luo mustalla Cadillacilla rakkauden lahjoja tarjoilemaan.

1. The Pogues & Kirsty MacColl: Fairytale of New York

Onneksi kaikki joululaulut eivät kerro nisseistä ja nasseista, lumilinnoista, lahjoista tai itämaan tietäjistä. The Poguesin ja Kirsty MacCollin vuonna 1987 tulkitsema jouluklassikko on tarina menetetyistä unelmista, päihteisiin kadonneesta nuoruudesta ja rikkinäisestä parisuhteesta, jonka vain rakkaus pitää koossa. 1940-luvun New Yorkiin sijoitettu Fairytale of New York liikuttaa kyyneliin vuodesta toiseen.

Makoisia kuunteluhetkiä!

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailmassa on 6 oikeasti hyvää joululaulua, nämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s