Astrid Swanin uuden musiikkivideon kettu hirvittää minua

Kettu ei tiedä hyvää.

Suomalaisessa kansanperinteessä kettu on ollut viekas ja ovela – hahmo, joka pääsee siitä pälkähästä, johon susi ja karhu jäävät kiinni. Kettu on ollut usein myös se, jonka vuoksi toiminta alkaa. Eräänlainen tarinoiden alulle panija siis.

Itä- ja Pohjois-Suomen tarusto tuntee jättiläismäisen tuliketun, revontulet loihtivan myyttisen eläimen, metsästäjiän salaisten toiveiden kohteen. Sen saaliiksi saamisesta seuraisi rikkauksia ja kuuluisuutta. Periaatteessa siis aika vänkä otus, ellei se kansanperinnettä tutkineiden mukaan rinnastuisi Vanhan Testamentin Jobin kirjassa tulta taivaalle syöksevään Leviatan-merihirviöön.

Kreikkalaisessa mytologiassa Teumessoksen kettu oli niin ikään jättimäinen ja lumottu, sillä tavalla maaginen skaiffari, ettei kukaan voinut saada sitä kiinni. Ja kun erinäisten sattumusten jälkeen sen perään laitettiin aina saaliinsa kiinni saava Lailaps-koira (lumottu hänkin, lol) paradoksin purkaakseen Zeus päätti muuttaa molemmat eläimet kiveksi.

Ja Lars von Trierillä kettu oli tietysti antikristuksen sanansaattaja, helvetillisen luonnon julma ilmentymä. Itse itseään syövä tyyppi, joka julistaa kaaoksen surusanomaa.

Että ei tiedä hyvää kettu.

Astrid Swanin keväällä ilmestyvä uusi albumi From The Bed and Beyond käsittelee syövän jättämiä jälkiä, äidiksi tulemista, vartalon muuttumista osaksi lääketieteellistä koneistoa, menettämisen tunnetta, surua ja toivoa. Siltä marraskuussa julkaistu ensimmäinen kuulonäyte, taivallisen upea A Long Time Running on saanut seuralaisekseen Tekla Vályn ohjaaman videon, jossa nähdään (ilmeisesti) levyllä esiintyviä hahmoja.

Yksi niistä on Astrid itse, yksi on pupu, yksi on kuollut.

Ja yksi niistä on kettu.

Lisäksi video päättyy huomattavasti traagisemmin kuin itse biisi, ainakin jos tekee suoraviivaisen tulkinnan.

Hirveää ja koskettavaa samaan aikaan.

Mä oon Antti Granlund. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s