The Pixies – 10 esimerkkiä maailman parhaan altsubändin hienoudesta

Ilosaarirock julkisti tänään huisin laadukkaan esiintyjälistansa, jonka kärjessä komeilee alternative rockin kaunein sana, Pixies. Lajityypin paras bändi koskaan, ylittämätön KAIKESSA.

Tässä 10 esimerkkiä Black Francisin, Joey Santiagon, Kim Dealin ja David Loveringin neroudesta, bändin aluperäiseltä kulta-ajalta vuosilta 1986-1993. Kyseessä ei ole mikään yksiselitteinen best of -lista, vaan osoitus siitä, kuinka monipuolinen, arvaamaton ja taitava yhtye The Pixies oli.

 1. Debaser
  Kokonaisuutena bändin ehjimmän Doolittle-albumin avausbiisi, hitikäs ja raivoisa. Tekstittäjänä Black Francis loistaa viittaamalla Luis Buñuelin ja Salvador Dalín surrealistiseen mykkäelokuvaklassikkoon Andalusialainen koira (Un chien andalou).
 2. Broken Face
  Jos Doolittle oli Pixiesin hittialbumi, Surfer Rosa oli se itselleni rakkain, erityisesti albumin a-puolen osalta. Broken Face tiivistää puoleentoista minuuttiin bändin hurjan draivin, kieron sanallisen kuvaston ja lyhyet absurdit tarinat: ”There was this boy who had two children with his sisters / They were his daughters, they were his favorite lovers”.
 3. Velouria
  Bossanova-albumin ns. stand out track, se hetki, jolloin hitaimmatkin alkoivat tajuta bändin tason. Black Francis alkoi olla laulajana jo muutakin kuin hyräilijä-karjuja.
 4. Levitate Me
  Pixiesin avasi pelin syyskuussa 1987 julkaistulla mini-LP:llä Come On Pilgrim. Levitate Me rokkaa upeasti, ja sen mukana laulaessa menee kivasti kieli solmuun: ”Elevator lady, elevator lady, elevator lady lady, elevator lady lady lady levitate me”.
 5. Trompe Le Monde
  Kun Trompe Le Monde -albumi ilmestyi vuonna 1991, The Pixies alkoi jo olla hajoamisen partaalla. Se kuului levyltä tosikkomaisuutena – ja siinä, etteivät Black Francis ja Kim Deal enää juuri laulaneet yhdessä. Levyn nimikkobiisin kitarat tiluttavat tosin varsin näppärästi.
 6. Evil Hearted You
  Pixies oli myös loistava coverbändi. Sinkkujen b-puolilla kuultiin muun muassa Neil Young ja Yardbirds -tulkintoja ja keikoilla esimerkiksi David Lynchin Eraserhead-leffan päätöskappaletta In Heaven. Evil Hearted You on tulkittu miellyttävästi espanjan kielellä.
 7. Tame
  Biisi, joka määritteli Pixiesin quiet-loud-quiet -dynamiikan sanansaattajabändinä. Varsin paljon kerrottu tarina on tietysti se, jonka mukaan Kurt Cobain inspiroitui suuresti kyseisestä tyylikeinosta ja tienasi muutaman miljoonan.
 8. Where Is My Mind?
  Nykyään unohtaa helposti, ettei Where Is My Mind? ollut Pixiesin tunnetuin biisi ennen kuin David Fincher nappasi sen Fight Club -leffansa legendaariseen loppukohtaukseen. Kaikessa kömpelössä soitossaan yksi yhtyeen uran upemmista hetkistä.
 9. Allison
  Pixies oli liikkeissään upee, kapee, kopee ja tosi nopee. Bossanovan taivaallinen poppikaunokki Allisonkin kestää vain minuutin ja 17 sekuntia ja silti siinä ehtii tapahtua vaikka mitä. En tosin tähänkään päivään mennessä tiedä, mistä se kertoo.
 10. Gigantic
  Kim Deal. Kim Deal. Kim Deal. Tuhansia sydämiä. Upea ääni, hyviä biisejä, kaunis hymy. Giganticista tuli niin suuri suosikki fanien keskuudessa, että Black Francis alkoi torpata Dealin biisejä ja vähentää hänen osuuttaan levyillä. Pixiesin hajottua Deal perusti The Breedersin, jonka Cannonball-biisistä tuli suurempi hitti kuin mistään Pixiesin kappaleesta.

Kaikille näille viisi tähteä ja enemmänkin.

ps. Kirjoitin Pixiesin olevan ylittämätön KAIKESSA. Se on totta muussa paitsi comeback-levyissä. Vuonna 2013 ilmestynyt Indie Cindy on AIVAN KAMALA albumi, enkä ole uskaltanut kuunnella juuri muuta yhtyeen uutta tuotantoa. YouTubesta tsekkaamani livevedot ovat kuitenkin vaikuttaneet korkeatasoisilta, joten KESÄLLÄ ILOSAAREEN, HEPS!

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”The Pixies – 10 esimerkkiä maailman parhaan altsubändin hienoudesta

 1. Allekirjoitan mielipiteesi, mutta kuuntelepa avoimin mielin kuitenkin uusi Head Carrier -levy. Jos se olisi ilmestynyt Trompe le Monden jälkeen jatkumona 90-luvulla, se olisi saanut ylistävät arvostelut… Indie Cindyä en ole uskaltanut vielä kuunnella.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s