Onks jengi tullut hulluksi Kasmir-vihassaan?

Mitä luulet. Jos me poistetaan musabisneksestä kaikki mulkut ja väärintekijät, kuinka monta jää jäljelle?

Tätä mä oon miettinyt muutaman päivän ajan, siitä lähtien, kun Kasmir ensin taklattiin ulos Tanssi tähtien kanssa -kisasta, ja sitten Nelonen Media ja Yle päättivät hyllyttää kaikki hänen biisintä radioidensa soittolistoilta. Axl Smith, salakuvaus, Haippirinki, kaverin suojelu, ylimieliset tekstarit, jätkäporukan koodi, naisviha.

Vaikeita aiheita.

Mähän oon oikein tyytyväinen, että Axl Smith sai tuomion. Vaikka hänen tekemänsä rikos ei Suomen oikeusjärjestelmän mukaan ole kovin vakava, se edustaa rikosten ällöttävää laitaa. Ja mun mielestäni on ok, että Smith kärsii ehdollisen vankeusrangaistuksensa lisäksi myös muuten, menetettyinä töinä, raunioituneena urana. Jos jälkimmäistä, ns. ylimääräistä rangaistusta kyseenalaistaa, kannattaa miettiä, miksi kukaan haluaisi tuotteensa kylkeen tyyppiä, joka ensin tekee lukuisia rikoksia ja kiinni jäätyään valehtelee, heittää sovinistiläppää, syyllistää uhreja ja uhriutuu itse? Julkisuuden henkilöt tietävät työnsä vaatimukset ja riskit. Ja typerien tekojensa mahdolliset seuraukset.

Sekin on mun mielestäni ok, että muut haippirinkiläiset saavat osansa yleisön vihasta. He eivät kenties olleet itse toimijoita, mutta he tukivat toimintaa, ja siten olivat osa järjestelmää.

[Lisäys 10.3.2017]

Tää edellinen kappale vaatii selitystä ja jonkin verran korjaamistakin. Korjaaminen on helppoa: mä niputan virheellisesti haippirinkiläiset yhdeksi homogeeniseksi porukaksi, mitä se ei ollut. Esimerkiksi Hank Sololla ei näytä olleen mitään tekemistä ryhmän seksiäijäilyn kanssa, hän vain sattui epäonnisesti kuulumaan ryhmään.

Mut tämä toiminnan tukeminen, mitä mä sillä tarkoitan? No, esimerkiksi näitä kuuluisia viestejä:

”Sain pesää eilen.”
”Bongokausi korkattu.”
”Ei kannata Axlille näyttää kuvia. Se on kohta muuten bongottaa sun mammaa.”
”Pic or didnt happen.”
”Ainii ku näit pitää hemmetti dokumentoida kans.”
”Onks vinkkejä tohon salakuvaamiseen? Joku taitaa sen homman aika hyvin.”

Mä mielelläni kävisin itse Haippiringin kaikki viestit läpi, jos mä tutkisin työni puolesta tätä hommaa, mut kun en ehdi, niin kysyn: Missä ne viestit on, joissa paheksutaan Axl Smithin käytöstä? Tai mikä se asiayhteys oli, joka todistaisi, että noi kaks viimeistä kommenttia EI osoittaisi jäbien tienneen Smithin kuvaavan salaa panojaan?

Ja oliko tämä Kasmirin anteeksipyyntö vain ns. hätäri vaikeassa paikassa, vai tarkoittaisiko hän kuitenkin oikeasti sitä mitä sanoo?

”Häpeän niitä kommentteja jotka ovat tulleet ilmi ja julkisuuteen bändin viestiryhmästä ja pyydän sydämestäni anteeksi asiatonta kielenkäyttöä ja kaikkea tuomittavaa käytöstä.”

#Haippirinkihän oli myös porukan häsä, jota käytettiin ahkerasti esim. Instagramissa. Nyt melkein kaikki kyseisellä #:llä postatut kuvat on poistettu, ja niiden mukana myös AAAWYEAH-henkiset kommentit. Miksi, jos kerran puuha oli muiden kuin Smithin osalta viatonta?

Jees. Kysymyksiä ilman vastauksia.

Se on kaikesta huolimatta totta, että jokainen haippirinkiläinen ei ollut samalla tavalla mukana tässä. Ja Hank Solo on kärsinyt tilanteesta eniten. Ja vaikka tämän mun kirjoituksen tarkoitus oli hillitä yksittäisten ihmisten lynkkausta, tältä osin mä syyllistyin siihen itse.

[/Lisäys]

Ja siitä mä olen erityisen tyytyväinen, että jupakka teki näkyväksi vallalla  (mutta usein piilossa) olevan sovinistikulttuurin, jossa naisia pidetään seksihyödykkeinä, vailla päätäntävaltaa sen suhteen, kenelle he haluavat alastomat vartalonsa paljastaa.

Ja onhan sekin hurmaavaa, kun kaikkivoipina itseään pitävät semistarat palautetaan ensin maan pinnalle ja sitten lyödään sen alle.

Olisi silti kiva, jos ihmiset miettisivät, mikä on kohtuullista ja mikä ei.

Listataan asiat, jotka lienevät totta Kasmirin kohdalla. (Kiitos Staralle asian tutkimisesta!)

  • Kasmir kuului Haippirinkiin. Se oli tiedotuskanavana käytetty WhatsApp-ryhmä, jossa jaettiin yksi alastonkuva ja yksi seksivideo, molemmat Axl Smithin kuvaamia.
  • Haippiringissä jaettu video oli ilmeisesti sellainen, jossa Kasmir itse harrasti seksiä…
  • …ja jonka Axl Smith oli kuvannut salaa Kasmirilta.
  • Smith näytti Kasmirille ja muulle jätkäremmille myös toista salaa kuvaamaansa seksivideoita keikkabussissa.
  • Jos muita videoita on näytetty, siitä ei ole todisteita. Tietysti uskoa saa mitä haluaa.
  • Kasmir tiesi ystävänsä salakuvausharrastuksesta, eli suojeli häntä.

Niin että joo. Paskaa toimintaa, mutta onko ystävän suojelu – ja jos niin halutaan uskoa, kusipäisyys – tarpeeksi suuri syy siihen, että artistilta halutaan vetää alta koko ura ja toimeentulo? Nyt ja iankaikkisesti? Kasmiria ei edes ole syytetty rikoksesta. Kun vielä samaan aikaan toinen haippirinkiläinen, tuottaja Hank Solo on saanut olla rauhassa. Sannin, Maija Vilkkumaan, Anna Abreun ja muiden Hank Solon tuottamien artistien biisit ovat soitossa niin kuin ennenkin. Ja tietysti oikealla ja vasemmalla rokkilaulajat ja veteraaninäyttelijät saavat rattijuopotella niin kuin tykkäävät ilman mitään pelkoa boikoteista.

Tilannehan on se, että TTK, Nelonen ja Yle eivät hyllyttäneet Kasmiria taistellakseen yhtenä rintamana lainrikkojia, salakuvaajia tai sovinistisia valtarakenteita vastaan. Syynä oli pelko siitä, että osa ihmisten vihaiskuista osuihin heihin ja heidän brändeihinsä. Se on inhimillistä tietenkin, ja nykyään hyvin yleistä.

Mut pikkasen relaa nyt.

Kasmirin biisit voivat soida radiossa. Kasmir saa esiintyä. Kasmir saa jatkaa uraansa. Ja yleisö saa päättää, haluaako vielä kuunnella hänen biisejään tai käydä hänen keikoillaan.

Koska tän saatanan lynkkauspuuhan on loputtava.

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s