Myös Jori Hulkkonen on lähtenyt mukaan tähän Hesa-maniaan – mutta onko hänellä lupa siihen?

Helsinkiläisessä jääkiekossa on käyty jo kauan taistelua sanoista. Taistelussa voitolla oleva HIFK kertoo kaudesta toiseen tarinaa, jonka mukaan Jokerien fanit ovat Hesasta ja IFK:n Stadista. Tarkoituksena on tietysti positioida kilpaileva seura maalaispellejen valinnaksi ja oma joukkue aidoimmaksi ja oikeimmaksi helsinkiläisseuraksi.

IFK:n aiheeseen liittyvä mainonta on ollut innovatiivista, tehokasta ja kaikkiaan varsin hurmaavaa. Skulataan Stadille, Oliks böndellä kliffaa? ja klassinen En gång IFK – alltid IFK lienevät tuttuja tokaisuja vähänkään kiekkoa seuranneille, mutta tyylin mukainen viestintä on upotettu kaikkialle, esimerkiksi otteluohjelmiin, joissa aikanaan Jokereita vastaan käydyt kotipelit pelattiin Stadissa ja vieraspelit Hesassa. Nerokasta.

Noh, tietysti kieleen ihastuneet yksilöt tietävät, että paljasjalkaiset helsinkiläiset käyttivät kotikaupungistaan 1900-luvun puoliväliin asti sanaa Hesa, kun taas Stadi alkoi yleistyä syntyperäisten helsinkiläisten keskuudessa vasta 1950-luvulta lähtien (kun maalta pääkaupunkiin muuttaneet omivat Hesa-sanan omaan kielenkäyttöönsä). Eli historiallisessa mielessä Hesa on aidompi ilmaus kuin Stadi.

(Mä muuten pääsen ihan kohta pointtiini, ihan kohta.)

Jeeeeees, nykyään eivät asiat ole näin yksinkertaisia. Nyttemmin ironiasta ja asioiden päälaelleen kääntämisestä on tullut muodikasta myös viileiden sanojen ja ilmausten käytössä, minkä vuoksi Hesa on huolittu tyylikkääksi sanaksi tietyissä piireissä. Mutta sen käyttämisessä on ehto. Sen voivat ottaa osaksi sanavarastoaan vain ne, joiden suuhun Stadi-sana on alun perin sopinut luontevasti. Leveli on siis eri kuin 1900-luvun alussa, ja esimerkiksi minä en tamperelaisena voi käyttää ko. ilmaisua uskottavasti. (Vaikka isäni ja mummoni ovat syntyperäisiä helsinkiläisiä.)

Niin mites sitten Jori Hulkkonen? Kemissä syntynyt, Helsingissä asunut, sittemmin turkulaistunut musiikintekijä. Yksi tämän maan arvostetuimpia säveltaiteilijoita. Hänen uuden biisinsä nimi on Hesa (tai ok, viime vuonna tehdyn, ilman julkaisua jääneen, mut tällä viikolla sit julkaistun).

Onks tää ok?

Onko Hulkkosella lupa käyttää sanaa Hesa ilman, että hänestä tulee juntti?

Vai onko hän ns. neloslevelillä, eli tekeekö Hulkkonen pilaa niistä, jotka ovat ottaneet Hesan jälleen tyylikkääksi ilmaisuksi?

Vai onko niin, että lahjakkaille on omat kisat ja mä oon ihan pihalla siitä, mitä maailmassa tapahtuu?

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s