Livereaktio: Kuuntelussa Mikko Joensuun uusi biisi House Of Fire

Mikko Joensuu julkaisi kaksi viime vuoden parhaisiin kuuluvaa albumia, Amen-trilogian osat 1 ja 2. Haastatteluissa hän vihjasi, että alkukesästä ilmestyvä Amen 3 olisi soundeiltaan synteettisempi ja synamaisempi kuin folkmainen ykkösosa ja säröisen popahtava kakkonen.

Nyt on julkaistu ensimmäinen otos uudesta levystä, 15 minuuttia pitkä House Of Fire. Ajattelin hoidella biisin ns. livereaktio-menetelmällä, eli kirjoitin ajatukseni siitä samalla kun kuuntelin sen ensimmäisen kerran.

Näin:

Biisi alkaa hiljaisuudesta.

Pehmeää synasaundia. Näistä ajatukset lähtevät joko todella ylös tai todella alas, käytännössä avaruuteen tai valtamerten syvyyksiin. Jos nyt pitäisi päättää, niin ennemminkin alas.

Aha, päällekkäinen synakuvio, joka lyö alleen sen ensimmäiseen. Kivasti risteilevät.

Basso sisään, tässä on jo selkeästi melodia. Nyt ollaan 70-luvun synakokeiluissa. Jossain mainittiin saksalainen Manuel Göttsching. En oo kuunnellut. Jean-Michel Jarre, Kraftwerk Krautrock. Onks nää ilmeisiä vertailukohtia? Vai tosia?

Lisää ääntä, rummut. Rytmi. Ja ihmisääni! Jos alussa biisiä ei tunnistanut Mikko Joensuun tekemäksi, tää vokaalilaulu sitoo sen kivasti Amen-sarjan edellisiin osiin, enemmän kakkoseen tietysti kuin ykköseen.

Ääni ja intensiteetti lisääntyy. Kauankohan tätä on ehtinyt kulua? (Kolme ja puoli minuuttia, aha.)

Upea biisi kyl. Todella taitavasti erilaiset syna- ja kitarakuviot risteilevät, ilman, että menisivät puuroksi tai muuttuisivat riitasoinnuiksi. Jostain mielen sopukasta vertailukohteeksi nousee Death Hawksin Black Acid -biisi. Miksihän?

Alkaako tässä jossain vaiheessa Mikko Joensuu oikeasti laulaa vai onks tää vain instrumentaali? Pakko veikata, että alkaa. Nyt on teema kuitenkin jo esitelty. Jos vielä kovin kauan tää jumitus jatkuu, tarvis kuuntelijana olla ns. under influence, että tunne voisi kasvaa.

Tähän musiikkiin voisi nukahtaa. Sillain positiivisesti, ei siksi, että tää on tylsää.

Oho. Pieni muutos. Ääni hiljenee. Basso.

JA LAULUA! ”I think I’m leaving.” Jumalauta, kun kuulostaa hyvältä. (Paljon biisiä kulunut? Reilut 7 minuuttia.) Pitkä alku oli tän arvoinen, näin rakennetaan tunnelmaa, tunnetta ja draamaa.

Tää varmaan lähtee kasvamaan nyt, eiks niiiiii?

JOOO! Rytmi takaisin. Ja tällä kertaa kivalla groovella. Kyl tää merenalaisuusproge onkin hieno genre oikeissa käsissä. En yhtään ihmettele, että 70-luvulla happopäät oli tän tyylisistä jutuista niin innoissaan.

On muuten sellainen juttu, että livenä Mikko Joensuu tulee taas olemaan jotain ihan ihmeellistä. Millähän kokoonpanolla ne vetää tätä? Et mitä soittimia on lavalla? Viime kesän ja syksyn ja tän talven keikat oli sillä sähkökitaravetoisella bändimeiningillä kulkevia, niinku Joensuu 1685. Tätä pitää esittää jotenkin toisin. En malta odottaa.

Mä muuten muutan nyt mieltäni siitä, että onko tää avaruus- vai merenalaisuusmusaa. Kyl tää on avaruusmusaa. Ainakin nyt. Tai ehkä tää biisi menee niin, että ekat 3 minuuttia ollaan Mariaanien haudassa, sit aloitetaan nousu maan pinnalle, sit hetken (sen kun laulu alkaa) ollaan meren pinnan yläpuolella, kunnes siitä painetaan lift off – nappia ja liidetään niiden eri sfäärien läpi avaruuteen.

13 minuuttia kulunut, rytmi on häipynyt jonnekin. Space synthien valtakausi on alkanut. Hidas fade out. Kohti tummaa valoa. Pelottavia ääniä, ekaa kertaa, jestas sentään. Niin kuin Amen 2:n loppu, joka antoi vihjeen tästä biisistä. Että poppailun aika on päättynyt.

Luuppi pyörii. Hiljenee. Häviää.

15 minuttia on kulunut.

On aika herätä.

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s