10 syytä, miksi sinä et pidä Radioheadin OK Computerista

Radioheadin OK Computer täyttää 16. kesäkuuta kaksikymmentä vuotta. Aiheeseen liittyy uusintajulkaisuja, uusia biisejä, analyysejä, keskustelupiirejä, somevääntöä, itkua ja naurua. Joku saattaa jopa kuunnella sen levyn kerran pari.

Vihaajien joukossa kaksikymmenvuotisjuhla on repinyt vanhat haavat auki. Radioheadin kolmas levy on kasvanut sen verran tärkeäksi möhköksi, että sitä ymmärtämättömän kansanosan halu ryhtyä vastarintaan on jälleen herännyt. Ja vaikka mä rakastan OK Computeria, silti myös ymmärrän, miksi se ei ole jokaisen kuppikakku.

Jos olet yksi vihaajista, tämä kirjoitus on sinulle. Minä kerron, miksi sinä olet niin kuin olet. Sinä et pidä Radioheadin OK Computerista, koska…

 1. Sinun musiikkimakusi on kehittymätön
  Katso kun musiikki voi joskus olla tosi vaikeaa. Kaikissa biiseissä ei ole kertosäkeitä. Kaikissa biiseissä ei ole tanssirytmiä. Kaikissa biiseissä ei lauleta rakkaudesta ja bilettämisestä. Kun sinä et ole koskaan oikein opetellut kuuntelemaan monimutkaisia sävelesityksiä, sinulla ei ole tarpeeksi eväitä OK Computerin ymmärtämiseen.
 2. Sinä et ole tottunut normaalista poikkeaviin ääniin
  Radioheadin yksi iso juttu on soundi. Erilaiset äänet. Että jokainen rummun lyönti ei ole samanlainen. Että joidenkin biisien väliosat ovat esimerkiksi soundipohjaisia, eikä niissä vaikkapa räpätä. Airbagin rummut. Exit Musicin basso. Luckyn intro. Paranoid Androidin väärinpäin käännetty taustakuoro. Sinulle käsittämättömiä. Kenties et ole edes koskaan kiinnittänyt huomiota niihin.
 3. Sinä et ymmärrä lyriikkaa
  Radioheadista on hirveän vaikea saada kokonaisvaltaista elämystä, jos ei osaa kuunnella sanoja. Jos vaikka laulaja pistelee: So lock the kids up safe tonight / Shut the eyes in the cupboard / I’ve got the smell of a local man / Who’s got the loneliest feeling, se on vähän eri asia kuin vaiks siinä sun suosikkibiisissäs, jossa painetaan: Nyt lähti, nytkähti, yhtäccii, ryypättii. Että onhan se eri asia.
 4. Sinulla ei ole kärsivällisyyttä
  OK Computer ei välttämättä avaudu ensimmäisellä kuuntelukerralla. Toisin kuin sinun kuuntelemasi hittihakkuu, se ei vastaa välittömän tyydytyksen vaatimukseen. Sen kanssa on vietettävä aikaa, sen on annettava kasvaa ja kehittyä.
 5. Sinä masennut helposti
  No minähän tiedän, ettei Thom Yorken ääni ole samanlainen kuin vaikkapa Jean-Pierre Kuselan ääni. Että OK Computerin kuunteleminen ei ole samanlaista kuin esmes Pharell Williamsin Happyn kuuntelu. Ja että todellisuuden kuvaaminen voi olla ikävämpää kuin vaikkapa romanttisen rakastelun kuvaaminen. Ehkä sinun on myös parempi katsoa Frendejä kuin Breaking Badia. Ettei tule paha mieli.
 6. Sinun kykysi ymmärtää kokonaisuuksia on olematon
  Minä tiedän sinut. Sinä olet käyttänyt lausetta: ”Fitter Happier on niin turha väliosa kuin voi olla.” Se johtuu siitä, että sinä kuuntelet sitä välikkeenä, et porttina kahden eri osan välillä. Anna kun mä veikkaan: sinä et myöskään ole koskaan ajatellut, miksi Airbag on albumin ensimmäinen biisi. Miksi Lucky tulee No Surprisesin jälkeen. Miksi albumi rauhoittuu loppua kohti. Arvasin!
 7. Sinä et osaa kuunnella melodioita
  Mä en oikein haluaisi vaikuttaa ylimieliseltä tässä, mutta kun kaiken musiikin ei ole tarkoitus olla pelkkää Banaanimestaria ja Pieniä sammakoita. Sävelet voivat polveilla, kääntyä kauniista rumiksi ja takaisin, häipyä taka-alalle ja nousta taas pääosaan. Jos vaikka Paranoid Androidin kohta You don’t remember / You don’t remember / Why don’t you remember my name? ei oikein putoa sinulle, saatat tietää mitä tarkoitan.
 8. Sinulla ei ole rytmitajua
  Radiohead ei ole bilebändi, mutta se ei tarkoita, etteikö yhtye ymmärtäisi rytmien päälle. Päinvastoin. Yritä joskus kiinnittää huomiota Colin Greenwoodin ja Philip Selwayn yhteispeliin. Miten basso ja bassorumpu soivat yhteen. Kuuntele Paranoid Androidin vinksahtanutta groovea. Yritä ymmärtää The Touristin super slow motion -aaltoilua.
 9. Sinulla ei ole draaman tajua
  Mä voin kertoa salaisuuden. Jokaisessa musiikkiesityksessä ei tarvitse olla koukkua. Jotkut laulut on tehty, jotta voitaisiin kertoa tarina. Jotkut siksi, että albumin seuraava kappale iskisi lujemmin. Jotkut tukevat kokonaisuutta, toiset ovat se kokonaisuus. On olemassa sävellyksiä, joiden tarkoitus on saada aikaan epämiellyttävä olo. Tai hämmentynyt. Tai rauhallinen. OK Computerilla on näitä kaikkia.
 10. Sinä olet täysivaltainen paskapää
  Kai sä tiedät sen jutun, kun on juhlat ja kaikilla on hauskaa. Mutta ei sulla. Kun työpaikalla iloitaan pienistä onnistumista. Paitsi sä et iloitse. Kun kadulla kävelee söpö eläin. Mutta ei sun mielestäs. Kun joku upea biisi soi ja kaikki on ihan että MIKÄ TÄÄ ON, IHAN KIPEEN KOVA? Mutta sä et oo. Olisiko sellainen mahdollisuus, että OK Computer ei oo paska, vaan sä oot? Että kun käytännössä KAIKKI MUUT rakastaa sitä levyä, mutta sä et, niin oisko se vika sussa eikä siinä levyssä? Oisko?

Että nyt tiedät. Kuuntele sitä Katy Perryä ja jätä viiden tähden levyt muille.

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä ja Instagramissa.

Mainokset

15 kommenttia artikkeliin ”10 syytä, miksi sinä et pidä Radioheadin OK Computerista

 1. En tykkää tomppa yrjön äänestä ja radiohead on semmosta tissien läpsyttely musaa low testo beta cuck hipstereille. Laitankin nyt 10/10 Electric Wizardin Dopethronen soimaan ja antaa pörinän sulo sävelet viedä minut maahan jossa ei ole hipstereitä ja ikäviä ihmisiä vaan täys ydintuho joka on peittänyt kaiken tämän paskan alleen.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kirjoitus joka on yhtä huono kuin levy jota se käsittelee. Siitä pisteet. Ok ja jatkakaa rinkir…no kyl sä tiedät. Mä laitan sillä aikaa oikeasti hyvää musiikkia soimaan.

  Liked by 1 henkilö

 3. Öhöhöh, tyypit kuuntelee jotain blingblingpartypartymennäänryyppääräppii, Katy Perryy ja iloista piirrosleffamusaa varmaan jostain matkakaiuttimista eikä kehittynyttä ja vaikeaa musiikkia kuten Radioheadii kuulokkeilla niinku meitsi! Meitsi on muuten instassa, snäpissä, äfbeessä ja twitterissä, seuratkaa hey!

  Liked by 1 henkilö

 4. Kuumalinja zine ja Stop Shake Honey go blogi on ainoota musajournalimia mitä jaksan enään lukea! Radiohead oli sukupolvikokemus johon en ite päässyt kyytiin… kuten en oikein muihinkaan vastaaviin..Kent, Mäniksit, Oasis jne… vaikkaa hyvää kamaa sinänsä…

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s