Aktivismia ja parisuhdehuolia – Kahdeksan esimerkkiä Radio Deptin lyyrisestä neroudesta

Sidewaysin alkuun on aikaa alle viikko. Pelkkä ajatuskin saa pulssin nousemaan, erityisesti yhden ruotsalaisen indiebändin takia.

En ole nimittäin aiemmin nähnyt livenä Radio Deptiä, ja kun se on kuitenkin yksi tämän vuosituhannen suurimmista suosikkibändeistäni, kyseessä on ollut Keijärven kokoinen aukko musadiggarin bucket-listallani.

Jos bändi ei ole tuttu, kerrottakoon, että Radio Dept. on vuonna 2001 Lundissa perustettu dreampopahtavaa indietä soittava yhtye. Sen ytimen muodostavat Johan Duncanson ja Martin Larsson, joskin bändissä on vuosien varrella vaikuttanut lähes kymmenen muutakin ihmistä. Radio Dept. on julkaissut neljä studioalbumia, yhden kokoelman sekä tukun singlejä ja eepeitä. Paras ensikuunteluun suositeltava levy on mun mielestäni vuonna 2010 ilmestynyt Clinging to a Scheme, mutta myös muut – Lesser Matters (2003), Pet Grief (2006) ja Running Out of Love (2016) – ovat nannaa.

Ajattelin tällä kertaa lähestyä yhtyettä sanoitusten kautta. Bändi kun on tunnettu paitsi kauniista melodioistaan ja tarkoituksellisen vähän tuotetusta soundistaan, myös avoinsydämisestä rakkauden kuvauksestaan ja vahvasta poliittisuudestaan.

Tässä mun henk. koht. top8 yhtyeen parhaista ja sympaattisimmista lyyrisistä hetkistä. Spotify-soittiksen voi käynnistää alta tai tästä.

#8 Why Won’t You Talk About It?
Aaaah, onko mitään sympaattisempaa kuin surulliset, ongelmaiset ja sulkeutuneet indiepopparit pienten mutta kuitenkin suurten rakkaushuoliensa kanssa?
I’m losing / I’ll lose my mind / You don’t know how you want it / I don’t know how you want it / Why won’t you talk about it?

#7 Heaven’s On Fire
Jos sattuu kuuntelemaan vain Heaven’s On Firen iskevän ensimmäisen lainin, sitä voi tosi helposti luulla rakkauslauluksi. Thurston Mooren lausuma alkumonologi antaa vihjeen siitä, mitä kohti sanat on suunnattu.
I’m a little like you / Ugly on the inside / But while I dive into the gritty / You just stand by / When I look at you / Heaven’s on fire

#6 This Time Around
Miten käy ystävyyden, kun on yhteinen vallankumous, yhteinen taistelu, yhteiset unelmat ja päämäärät, ja sitten toinen ei olekaan valmis saattamaan sanoja teoiksi?
You’re young like tonight / And to be young is to be right / You never had to prove any loyalty / But we dreamt of a war / On that night and in that car / We made a promise / Do you recall? / It’s not a song / That will prove them wrong / This time around

#5 Can’t Be Guilty
Ruotsin poliittinen keskustelu on ollut viime vuodet hyvin samankaltainen kuin Suomen vastaava: erimieliset pakotetaan ääripäihin ja puoliväliin jätetään ”suuri tolkun ihmisten enemmistö”. Radio Deptin maailmassa tolkun ihminen on nukkuja, joka pesee kätensä vastuusta eikä pidä itseään syyllisenä mihinkään. Viiltävää.
Wake me when the dust has settled / Then just give it to me straight / Is there anything that’s left? / Kill me if there’s cause for weeping / Until then, I will be sleeping

#4 Freddie and the Trojan Horse
Vuonna 2008 ilmestynyt poliittinen kannanotto Ruotsin tuolloisen pääministerin Fredrik Reinfeldin tapaan mainostaa itseään työväenluokan edustajana. Laulun viimeisessä säkeistössä mainittava Zarah Leander oli ruotsalainen laulaja, joka nousi suureen suosioon natsi-Saksassa 30- ja 40-luvuilla.
Freddie, I know / When your time comes it won’t be pretty, no / You reap what you sow / You and your friends / The trojan horse you came in left a stench / A carcass in the trench

#3 Never Follow Suit
ALAKULTTUURIPUUHASTELU FTW! Niinku. Biisin väliosan puheosuus on napattu vuoden 1983 hiphopdokumentista Style Wars. Suositus myös sille.
I want to / I always wanted to belong to / The freak scene / Or anyone who had set their mind to / Never follow suit again / Because they have to

#2 The Worst Taste in Music
Ihastuttavin mustasukkausuuden kuvaus Bob Dylanin I Want Youn jälkeen. Laulun hahmo on rikki, kun misukka on lähtenyt toisen mukaan. Ainoa pään kasassa pitävä ajatus on se, että exän uudella tyypillä on maailman huonoin musiikkimaku. IHANAAA!
But he’s got the worst taste in music / If I didn’t know this I’d lose it

#1 The New Improved Hypocrisy
Jos Freddie and the Trojan Horse oli vielä suht kierreltyä julistamista, vuonna 2010 muutama päivä ennen Ruotsin eduskuntavaaleja ilmaiseksi julkaistu The New Improved Hypocrisy ampuu suoraan kohti. Kappale oli suunnattu Ruotsin vallassa ollutta hallitusta vastaan.
This will be our legacy / A vengeful population / It’s part of our conspiracy / And our motivation / And who needs integration / When we’ve got isolation?

Radio Dept. esiintyy Sideways-festareilla lauantaina 10. kesäkuuta kello 18.00. Festarin muut esiintyjät ja aikataulut voi tsekata täältä.

Mä oon Antti. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä ja Instagramissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s