Kai sä tajuat, että Elastisella on pointti?

Mun mielestäni lähes jokainen tähän Sisäpiiri-keissiin osallistunut on tehnyt enemmän tai vähemmän pellen itsestään, kukin omalla tavallaan.

Katsotaan, pystynkö samaan.

Eli siis, isohko joukko jäbiä pitää jäbäkerhoa, jonka suljetussa ryhmässä kerrotaan juttuja, osa normaaleja, osa loukkaavia, osa kusipäisiä. Seiska skuuppaa, koska mukana ovat muun muassa Arman Alizad, Elastinen, Jens Kyllönen, Cheek ja Uniikki. Tunnetuimmat miehet selittävät ja selittelevät, jotkut pyytävät anteeksi, valtaosa on niin tuntemattomia, ettei heidän osuutensa kiinnosta yleisöä.

Kolumnistit lähtevät laukalle, koska aihe on niin mässy. Elastinen ja Cheek lähtevät laukalle, koska kokevat kokeneensa vääryyttä. Lakimiehet lähtevät laukalle ylimitoitetun voimankäyttönsä kanssa. Suomen Kuvalehti lähtee laukalle julkaistessaan aukeaman kokoisen Sofi Oksasen kirjoituksen räppärikaksikon ja lakimiesten laukallelähdöstä. Ja taas mennään, uutisissa, blogeissa, kolumneissa ja somekeskusteluissa.

Tot’ noin.

Tästä pojat on poikii -hommasta mä kirjoitinkin jo sen edellisen kohun aikana. Nyt mä keskityn kolmeen muuhun asiaan.

 1. Totuus vs. mielikuva

  Mä toivon, että varsinkin ammatikseen kirjoittavat ihmiset – ja sit jossain vaiheessa mielellään kaikki muutkin – osaisivat erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan.

  Seiskahan ei mediana juurikaan valehtele. Siis ihan aidosti, ootko ikinä tsekannut, kuinka harvoin Seiska on joutunut JSN:n käsittelyyn? Tosi harvoin. Se johtuu siitä, että ne tietää mitä tekee.

  Seiska tekee tulosta harhaanjohtavilla mielikuvilla.

  Laitetaan kanteen teksti: Julkkismiehillä HÄRSKI salaseura. RAJUA PILKKAA JA SEKSITÖRKEILYÄ! Tekstin viereen kuvat Cheekistä, Elastisesta, Uniikista ja Arman Alizadista. Faktat ovat oikein, periaatteessa, mutta vasta sisäsivuilla kerrotaan, mitä kukin on kirjoittanut tai ollut kirjoittamatta. Että kaikki kuvien miehet eivät olekaan osallistuneet ”pilkkaan ja seksitörkeilyyn”.

  Tietysti vahinko on jo tapahtunut. Mielikuva on vasaroitu ihmisten mieliin, ja kun aihetta lähdetään käsittelemään, oletukset ovat tulleet faktojen tilalle. Ja sit ollaankin tilanteessa, jossa seksuaaliterapeutin oikein hyvää kolumnia on oikaistava. (Vaikka ei olisi ollut pakko, muuten. Nina Honkanen toimi tilanteessa oikein ja reilusti, vaikka tekikin turhan vähän taustatyötä ennen alkuperäisen tekstinsä julkaisua.)

 2. Kuka kantaa vastuun?

  Okei, toi edellinen kohta on aika yleistä mediakasvatusta, jonka ihmiset ymmärtävät silloin, kun he ajattelevat järjellä. Mut sitä on vaikeampi myöntää, että Seiskan kansikuvat ja raflaavat otsikot vaikuttavat meihin kaikkiin j o t e n k i n, sitä vahvemmin, mitä enemmän suhtaudumme aiheeseen tunteella – ja sitä miedommin, mitä enemmän oikeasti tiedämme asiasta.

  Tää toinen juttu on mun mielestä vaikeampi. Avataan sitä hiekkalaatikkoesimerkillä:

  Hiekkalaatikolla on viisi lasta. Yksi heistä alkaa hakata toista lapiolla. Kolmas lapsi nauraa, neljäs ja viides ovat hiljaa. Paikalla on kiusaaja ja kiusattu, kiusaajaa kannustava lapsi ja kiusaamisen hiljaa hyväksyvät (tai sitä pelokkaasti paheksuvat) lapset.

  Että mites nämä julkkisjäbäporukat? Kiusattu ei tietenkään kuulu siihen jengiin, mutta nämä muut roolit ovat olemassa. On rehvastelijoita, on toimintaa tukevia tyyppejä, on hiljaa hyväksyviä ja hiljaa paheksuvia. Kai siellä silloin tällöin saattaa joku avoimesti paheksuvakin olla, ehkä. Mutta se ryhmä ei ole homogeeninen joukko, eikä sitä sen vuoksi voi käsitellä yhtenä toimijana.

  Ja tämä on se suurin ongelma Sisäpiiriä koskeneissa kirjoituksia. Että kun jotkut ovat toimineet kusipäisesti, ryhmän jokainen jäsen on saman verran syyllinen.

  Kun totuus on kuitenkin, että Elastinen ei kirjoittanut ryhmään yhtään seksististä, rasistista tai vammaisia halventavaa kommenttia. Hän ei arvioinut panoja, ei pilkannut ulkomaalaisia tai haukkunut missejä. Ja vaikka me kuinka argumentoisimme, että Elastinen tiesi toiminnasta ja hyväksyi sen (emme taida edes tietää, hyväksyikö), se ei riitä syyksi ottaa häntä koko ryhmän keulakuvaksi.

  Koska eihän se nyt voi mennä niin, että Kimmo Laiho on vastuussa jokaisesta kaverinsa sosiaaliseen mediaan kirjoittamasta kommentista. Eikä ole kohtuullista, että kuka tahansa saa missä tahansa yhteydessä väittää Elastisen kirjoittaneen jotain, mitä hän ei ole kirjoittanut. Tai edes vahvistaa mielikuvaa siitä.

  No joo, se lakimiesten mukaan ottaminen oli virhe. Ja se, että uhkailukirjeitä lähetettiin aivan liian heppoisin perustein. Et esim. tässä Imagen tapauksessa niinku oikaisu tai oikeuteen? On helpompiakin tapoja korjata asioita, vaikka soittaa kirjoittajalle ja kysyä, olisiko mitenkään mahdollista tehdä paria tarkennusta juttuun. Mä oon aika varma, että kohteliaalla käytöksellä lopputulos olisi ollut toisenlainen.

 3. Otsikon vaihtaminen kesken keskustelun

  Tää vielä lyhyesti. Hirveän helposti käy niin, että kun aluksi puhutaan suljetusta Facebook-ryhmästä, äkkiä keskusteluun otetaankin mukaan esim. räppilyriikat tai henkilöiden aikaisemmat teot tai heidän poliittiset mielipiteensä tai vaikutuksensa hauraaseen nuorisoon tai mitä ikinä. Vaikka se, että mä en oo koskaan tykännyt noista.

  Se johtaa ihan paskaan argumentointiin. Mä jotenkin jo nyt näen, että joku haluaa hyökätä mun kirjoitustani vastaan, kun mä puolustan tyyppiä, joka räpeissään sanoo sitä tai tätä, heittää eritteitä feissiin tai väittää olevansa Suomen kovin. Suomi-räpin sovinismi on todellista, ihan liian suuri osa biiseistä ja riimeistä paskoja ja maailmankuva itselleni tosi vieras, mut se on eri keskustelu, enkä mä käsittellyt nyt sitä.

Ehkä seuraavalla kerralla tää menee paremmin.

Mä oon Antti Granlund. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä ja Instagramissa.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kai sä tajuat, että Elastisella on pointti?

 1. Juu. Ihan samalla tavalla, kuin Suomi ensin -ryhmässä mukana olevia ei kaikkia voi syyttää rasisteiksi. Marco de Wit ja Elastinen ovat molemmat ihan symppiksiä tyyppejä, mitä nyt kaverit vähän hölmöilee. Kyl mä tän ymmärrän, mutta kiitos kun toit tärkeän pointin esiin.

  Tykkää

 2. Niin ja kun pitäisi tehdä niitä oikeita tekoja, että kaikilla olisi hyvä elämä ja hyvä olla. Nii-i

  Että ekaks kaikki samalle viivalle, kodittomille asunnot, huumeet veks ja sitä rataa. Järkevää tekemistä päiville, lomaakin, hyvä rytmi niin kuin ennen vanhaan on ollut. Tietokone vai kirjoituskone ja vieruskaveri jeesaa tai vieruskaverit. Aika sama asia. Hyvä tyypit! 🙂 Oon ylpee teistä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s