Mitä tekemistä sudella on The New Tigersin Chewing Gum -biisin kanssa?

Aktiiviset lukijat saattavat muistaa kirjoitukseni Astrid Swanista ja hänen A Long Time Running -biisinsä musiikkivideossa esiintyneestä ketusta. The New Tigersin Chewing Gum -videon vuoksi on syytä ns. palata aiheen ympärille ja suunnata valokeila suteen.

Miksi? Kerron kohta.

Suomalaisessa kansanperinteessä susi on huomattavasti kettua suoraviivaisempi hahmo, eikä missään hyvässä mielessä. Suteen on suhtauduttu lähes aina vihamielisesti ja katkeralla pelolla, kun vaikkapa kettua, karhua tai ahmaa on myös arvostettu. Susiviha on jättänyt jälkensä myös suomen kieleen: epäkelpo tavara on susi, hävinnyt menee hukkaan, vaarassa oleva henkilö on joutunut suden suuhun, syömäkelvotonta marjaa kutsutaan sudenmarjaksi ja niin edelleen.

Suomessa susi on läpeensä demonisoitu, mikä johtaa yhä surullisiin salametsästysretkiin ja inhimillisiin tragedioihin.

Toisaalta muualla maailmassa sudelle on annettu myös muita rooleja. Tunnetuimmat suden töitä arvostavat lienivät antiikin roomalaisia, susi kun oli tarun mukaan kasvattanut kaupungin perustajat, Romuluksen ja Remuksen. Sama teema kiehtoi aikanaan myös kirjailija Rudyard Kiplingiä, jonka Viidakkokirjan hahmo Mowgli oli susien kasvattama. Sarjakuvien puolella Mustanaamio käänsi asetelman päälaelleen ja kasvatti Devilistä itselleen oivan kumppanin. Japanissa sutta on palvottu, koska se suojeli viljasatoa kauriilta ja villisiolta.

Toki  sutta pelätään myös muualla kuin Suomessa, kysykää vaikka Punahilkalta tai kolmelta pieneltä porsaalta, mutta yksi yhteinen piirre sudella on, ajasta, paikasta tai kulttuurista riippumatta: susi on ulkopuolinen, laumassaankin yksinäinen, valtaväestölle vieras.

Niin että mites The New Tigersin Chewing Gum?

NO KUN SEN SYNASOUNDI ON OIKEASTI SÄMPLÄTTYÄ SUDEN ULVONTAA! Ja miten hienosti se soikaan yhteen muun bändin kanssa, biisin romanttista ulkopuolisuutta tihkuvan tekstin rinnalla.

I was chewing gum / on a late night bus / I had my headphones on / I couldn’t hear the fuss / of a guy who’d had enough / of my loud chewing sound / I watched his lips move / I couldn’t hear a thing.

Vain harvoin on urbaani melankolia käynyt yhtä hyvin yhteen kansanperinteen kanssa. Vielä kun biisi on yhtyeen parhaita, Pocketful of Sandin ja Gentle Rockin ohella.

The New Tigersin kolmas albumi on työn alla. Chewing Gum on yhtyeen viime vuonna ilmestyneeltä Vindication-ep:ltä

Mä oon Antti Granlund, radiojäbä, manserokin kuningas ja poikkeuksellisen hyvä halaaja. Oon tuottaja Bauer Median omistamassa Iskelmä-radiossa sekä musiikkikirjoittaja Soundissa ja tässä blogissa. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä ja Instagramissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s