Yli 10 poikkeuksellisen hyvää syytä saapua Uusi Tampere -festareille

Tampereen kaupunkifestariskene on viime vuosien aikana vakiintunut perin ennalta-arvattavaksi. Se on hyvä ja huono asia.

Hyvä siinä mielessä, että ihmiset tietävät ja tuntevat festivaalinsa ja niiden ajankohdan: normijengi menee Tammerfesteille, hiphopjengi Blockfesteille, urbaanista menosta kiinnostuneet Valoa Festivalille tai Lost In Musiciin, teatteriporukka Teatterikesään, leffafriikit Filkkareille, juhannuksensa kaupungissa viettävät Valtteri festivalille, ja niin edelleen.

Huono asia se on siinä mielessä, että… niin, onko se huono asia? Olin jo väittämässä, että Tammerfest on tylsä ja jähmettynyt, mutta eihän se sitä ole. Se on populaari, valtavirran musiikkifestari. Ja Blockfest on ihan ässä tapahtuma, joskaan ei pääosin omaan musamakuuni sopiva. Valoa on mahtava, LIM ookoo, Valtteri sympaattinen… itse asiassa Tampereen tapahtumat ovat suht hyvässä jamassa.

Mutta silti minun on ollut hirveä ikävä Monsters of Poppia.

MOP tarjosi 10 elinvuotensa aikana sellaista, johon mikään muu festivaali ei uskaltanut lähteä: uutta, erikoista ja harvinaista musiikkia. Siis oikeasti uutta ja erikoista, eri tavalla kuin vaikkapa Lost In Music (joka on kuitenkin turvallinen levyfirmojen show case -tapahtuma). Suomen lupaavimpia yhtyeitä uransa alkuvaiheessa: Regina, Magenta Skycode, Teksti-tv 666, Pimeys, Satellite Stories, Sin Cos Tan ja vaikka mitä. Uransa kliimaksikohdassa olevia bändejä. Ja harvinaista esiintyjiä tamperelaiselle yleisölle. Vai olisiko ilman MOPia Tampereella koskaan saatu nauttia vaikkapa Alan Braxen, Martin Revin, Lindstrømin, jj:n, Annien tai The Ruby Sunsin musiikista?

MOP oli musiikillinen tutkimusmatka, hämmästyttävän hyvällä maulla tuotettu.

Niin että onhan se nyt AIVAN SAATANAN HIENO TODETA, että Monsters of Popin paikka on täytetty.

Uusi Tampere tulee ja pelastaa!

Kaksipäiväinen Uusi Tampere -festivaali järjestetään 14.-15. heinäkuuta. Festari naittaa yhteen digitaaliseen ja analogisen, elektronisen ja akustisen, modernin ja perinteisen musiikin. Tapahtumapaikkana on Kuivaamo, vanhasta tehdaskiinteistöstä kunnostettu Hiedanrannassa sijaitseva, tuhat ihmistä sisäänsä vetävä kulttuuritila, viime kesänä avautunut. Kuivaamossa siintyy kahden päivän aikana noin 35 artistia ja yhtyettä.

Ja minkälaisia! Legendoja, uusia tulokkaita, paikkansa vakiinnuttaineita supersuosikkeja. Esimerkiksi nämä:

Plaid, vuonna 1991 perustettu Andy Turnerin ja Ed Handleyn muodostama duo, jonka musiikkia kuvailtiin aikanaan IDM:ksi (intelligent dance music) tai post-technoksi. Kaksikon uusin levy The Digging Remedy ilmestyi vuosi sitten keväällä.

Luke Vibert, brittiläinen elektronisen musiikin pioneeri, uransa aikana yli 20 albumia julkaissut semilegenda. Vibert julkaisi tuoreimman albuminsa, sampleilla kuorrutetun rave-levyn Luke Vibert Presents UK Garave Vol. 1 toukokuussa. Edellisen kerran hän esiintyi Suomessa vuonna 2008.

Pär Grindvik, ruotsin elektronisen musaskenen keskushahmoja, hänkin ollut mukana geimeissä jo 90-luvulta saakka. Tuoreimmat jutut alkuvuodesta ilmestyneett Sole Survivor ja Aged -ep:t.

Yari & Se Tuntematon Numero, 70-luvun lopun originaalissa punkhuumassa perustetun Se-yhtyeen klassikoita soittava kokoonpano, jossa mukana alkuperäinen nokkamies Yari sekä Litku Klemetin yhtye Tuntematon Numero. TÄÄ ON SITÄ HARVINAISTA HERKKUA!

Draama-Helmi, upeaa, ihastuttavaa, oman kuvauksensa mukaan ”epäselvää räppiä” esittävä Helmi Kajaste, jonka kaksi julkaistua albumia, Ihmisten ilmoilla ja Draama-Helmin erehdys ovat täysin omassa sarjassaan, niin omaperäisyytensä kuin vetovoimansakin puolesta. Molempiin voi tutustua Bandcampin puolella.

Hän, altsusti ja punkisti suomirokkaileva supergroup, jonka jäsenet ovat tuttuja French Filmsistä, Teksti-tv 666:sta, Lada Nuevosta ja Spectral Raysistä. Vasta kaksi julkaistua biisiä, mutta SITÄKIN KOVEMPIA! Yhtye on ollut myös SSHG:n hehkutuksen kohteena. Kuuntele Ulottuvuusportti tästä ja Aina samat jätkät tästä.

Ville Leinonen, 2000-luvun alun musiikillisen rakkauteni kohde, psykedeelistä chansonia aikanaan esittänyt iskelmäprinssi, sittemmin popin, rokin, jazzin, avant garden ja Misfits-tulkintojen parissa viihtynyt mestari. Leinosen tuorein albumi Hei taas on tyylipuhdasta kasaridiskoa.

Cityman, Alpo Nummelinin (Zebra & Snake, Eleanoora Rosenholm) ja Tomi Leppäsen (Aavikko, Circle, K-X-P, Rättö ja Lehtisalo, Pharaoh Overlord) tyylikästä ja ajanmukaista tanssimusiikkia soittava duo. Yhtyeen tuorein biisi, Never Gonna Dance sai minut kirjoittamaan poikkeuksellisesti RAKKAUDESTA ja PITKÄN PARISUHTEEN SALAISUUDESTA.

Joose Keskitalo, aivan liian harvoin Tampereella esiintyvä laulaja-lauluntekijä, vast’ikään mestarillisen Julius Caesarin anatomia -levyn julkaissut mies. Keskitalo on kertonut tekevänsä nykyään uransa levollisinta ja positiivisinta musiikkia. Uusi Tampere -festareilla hän esiintyy nelihenkisen yhtyeen kanssa.

Ghost World, ysärisurinan lähettiläät, Dinosaur Jr:n ja Leatherfacen jalanjäljillä kulkeva yhtye. Julkaisi debyyttialbuminsa maaliskuussa, jolloin sain hyvän tilaisuuden muistella myös 90-lukulaista sarjakuvaa.

The Holy, Suomen parhaisiin livebändeihin lukeutuva ihanuus, kahden rumpalin ja käsittämättömän taitavan laulajan Eetu Henrik Iivarin voimin maailmaa valloittamaan lähtenyt SUPERSUOSIKKI! Niin hyvä, että sanat loppuvat. Olen silti yrittänyt kerran jos toisenkin. Jos et ole nähnyt The Holya livenä, SUN ON PAKKO!

Ja mitä vielä? Yona, M, Motelli Skronkle, Julma H, Elias Gould, Jani Matti Juhani, AK, Kuningas Yrjö ja niin edelleen ja niin edelleen ja niin edelleen. Upeita yhtyeitä, loistavat puitteet, ihania ihmisiä, hyvää ruokaa.

Tervetuloa Uusi Tampere! Me ollaan tarvittu just sinun kaltaistasi festivaalia.

Mä oon Antti Granlund, radiojäbä, manserokin kuningas ja poikkeuksellisen hyvä halaaja. Oon tuottaja Bauer Median omistamassa Iskelmä-radiossa sekä musiikkikirjoittaja Soundissa ja tässä blogissa. Stop, Shake, Honey, Go on Facebookissa, ja mä oon esim. Twitterissä ja Instagramissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s